| Fri Frakt på hela sortimentet | 

INRED MED BELYSNING - TIPS FÖR EN LYCKAD LJUSSÄTTNING

Lampor och belysning har inte bara en praktisk betydelse för ditt hem, utan ger dig också möjlighet att ge dina olika rum en unik prägling som känns både inbjudande, funktionell och skapar harmoni.

Flera ljuspunkter

Flera ljuspunkter ger liv åt rummet varför det ofta är bättre att satsa på flera mindre ljuspunkter än på en eller ett par riktigt starka lampor. Med flera olika lampor kan du också skapa kontraster mellan ljus och skugga som ger liv åt rummet. Om du har ett rum med mörkare väggar och möbler absorberar det mer ljus medan ljusa ytor reflekterar det och skapar mer ljus. 

Calabash från Fritz Hansen

När man pratar om ljussättning brukar man dela upp ljuset i allmänljus, arbetsljus och stämningsljus. Beroende på rummets storlek kan det räcka med en allmänbelysning som du sedan kompletterar med arbetsbelysning och stämningsbelysning. Arbetslampan kanske du vill ha vid soffan eller fåtöljen i form av en vacker läslampa och stämningsbelysning kan du placera ut på flera ställen som du vill belysa för att skapa en inbjudande känsla.

Rum för rum

I köket är det viktigt att du har bra belysning så att du ser ordentligt när du ska tillaga mat och hålla rent. Här kan det vara bra att installera så kallade downlights som är integrerade i kökssnickerierna och enkelt kan lysa upp bänkar och arbetsytor. En starkare lampa från taket ger ett bra helhetsljus som gör sig bäst med dimmer så att du kan sänka ljusstyrkan när du önskar.

Även hallen gör sig downlights bra för att se ordentligt när alla ska göra sig i ordning och komma iväg, men komplettera gärna med stämningsbelysning av något slag som kan vara tänd under längre stunder.

AJ-& PH-lampa, Louis Poulsen

Badrummet kräver också bra belysning och ofta har badrumsmöbler integrerad belysning som ger ett bra ljus för till exempel rakning eller sminkning. Att ha en dimmer i badrummet kan vara skönt på morgonen för att slippa komma rakt in i ett bländande ljus direkt från sängen.

Vardagsrum och sovrum klarar sig vanligtvis utan något direkt allmänljus men är ganska trevligt att ha. Komplettera med någon form av arbetsbelysning som golvlampa eller sänglampa så att du kan läsa, sticka eller vad du känner för i lugn och ro, utan att anstränga ögonen för mycket. Addera valfri stämningsbelysning som spotlights, fönsterlampa eller bordslampa som ger ditt rum karaktär. 

Olika lampor och ljuskällor

Allmänljus brukar oftast ta formen av en rejäl taklampa som sprider ett bredare ljus. Spotlights kan också ge ett bra allmänljus men även fungera som arbetsljus, beroende på antal och placering. Golvlampor, fönsterlampor, vägglampor och bordslampor brukar ofta skapa lite mer stämningsljus och vara flera till antalet. Ett större rum kan utan problem ha uppåt tio ljuspunkter. Ett annat tips kan vara att sätta in ljuslister eller små spotlights vid till exempel bokhyllan, garderoben eller någon specifik tavla du vill uppmärksamma. När du väljer ljuskälla, titta inte bara på antal watt och styrka utan kolla också vilken ”värme” lampan har, något som mäts i Kelvin. Utbudet av LED-lampor och halogenlampor har vuxit stadigt och det finns i dag mängder av lampor i olika storlekar och utföranden som också gör det lättare för dig att sätta en personlig prägel på ditt hem.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen