| Fri Frakt på hela sortimentet | 

SKANDINAVISK DESIGN – INTE BARA I SKANDINAVIEN

Skandinavisk design är ett begrepp som idag är känt över hela världen och omfattar egentligen inte bara möbler eller glas i sig, utan är en hel stil som förknippas med ljus, enkelhet, funktion och hållbarhet samt en kärlek till naturen.

Det var i mitten av 1900-talet som skandinavisk design började göra entré, inte bara i de skandinaviska hemmen utan över hela världen på olika designmässor och i offentliga lokaler. Många möbler, formgivna av skandinaviska designers så som Arne Jacobsen, Bruno Mathsson, Alvar Aalto, Poul Henningsen, Yngve Ekström med flera, har idag uppnått ikonstatus över hela världen och kopieras i försök att uppnå samma resultat.

Lilla Åland av Carl Malmsten

Skandinavisk design handlar om enkelhet, tidlöshet, kvalitet och framförallt funktion då de olika typerna av möbler verkligen är formgivna för att uppnå ett syfte där komfort, praktisk användning och stilfullhet möts i en färdig produkt. Möblerna bär med sig en historia och tanke som formgivaren ofta har lagt åratal på att förverkliga för att uppnå det perfekta resultatet.

Även om många av klassikerna idag även är framtagna i mörkare textilier är det kärleken   till de ljusa och naturliga materialen som framförallt genomsyrar det som ofta benämns   som skandinavisk design. Ljusa träslag och färger i kombination med naturliga material   som fårskinn och läder är det som mest frekvent kännetecknar möblerna. De lampor som   uppnått klassikerstatus har alla det gemensamt att det är funktionen som är i fokus, som till   exempel Poul Henningsens PH-lampor där formgivaren på olika sätt strävade efter att   uppnå det optimala, bländfria ljuset för hemmen.

Lamino av Yngve Ekström

 

Att satsa på skandinavisk design, som ofta beskrivs som minimalistisk, innebär också att investera i möbler och belysning som håller för generationer, men att fokusera på kvalitet snarare än kvantitet. I nutid vävs också en modernare design in, men med samma känsla för kvalitet, funktion och hållbarhet. De världskända formgivare som skapade historia på 1900-talet har satt en standard. Skandinavisk design fortsätter dock att imponera på världen med de nya, unga formgivare som förvaltar arvet med tidlöshet, kvalitet och funktion på ett sätt som säkerställer att skandinavisk design kommer fortsätta synas världen över. 

Designfavoriter och klassiker finns det idag många av, men om man fokuserar på möbler och belysning snarare än mönster (som till exempel Josef Frank och Stig Lindberg) finns det några som alltid är värda att nämna:

  • ”Ägget” & ”Sjuan” av den danske formgivaren Arne Jacobsen
  • ”Jetson-fåtöljen” samt fåtöljerna ”Karin” & ”Eva” av Bruno Mathsson
  • ”Lilla Åland” & ”Arka” av svenske Carl Malmsten
  • ”Laminofåtöljen” av Yngve Ekström (har utsetts till århundradets möbel av Sköna Hems läsare)
  • ”String-hyllan” av Nils Strinning
  • ”PH-lampan” i olika modeller av Poul Henningsen
  • ”AJ-lampan” av Arne Jacobsen
  • ”Grasshopper-lampan” av Greta Grossman
AJ-lampan av Arne Jacobsen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen